І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Модест Вітошинський - зірка галицької опери

до 169-зіччя від дня народження
 
Модест Петрович Вітошинський (1856–1901) — український співак (баритон), соліст Львівського чоловічого хору Анатоля Вахнянина, хору товариств "Лютня" та "Боян".
Модест  Вітошинський належав до числа тих людей мистецтва, для яких голос був особливим даром, що втілювався в оперних спектаклях і камерних концертах.
Народився майбутній співак у Галичині, в селі Нижня Вовча нині Старосамбірського району Львівської області. Навчався вокалу в Консерваторії Галицького музичного товариства у польського оперного співака Валерія Висоцького, відомого власною методикою співу.
Вже в 24 роки Модест Вітошинський виконував соло в чоловічому хорі під керуванням Анатоля Вахнянина. А за кілька років його баритон з гідністю звучав у хорових товариствах «Лютня» і «Баян».
Сольні партії, які виконував співак, яскраво показують, наскільки він володів майстерністю виконання. «Запорожець за Дунаєм», «Наталка-Полтавка», «Купало» - ось далеко не повний список арій, виконаних Модестом Петровичем на театральних сценах Львова і Києва. Володіючи чудовою дикцією, Модест Вітошинський міг дозволити собі вийти за рамки оперного мистецтва, виконуючи романси таких композиторів, як Петро Чайковський, Денис Січинський, Нестор Нижанківський.
Модест Вітошинський рано пішов з життя. Проживши 45 років, він залишив по собі пам`ять в музичних колах, де й досі пам`ятають, люблять і цінують талант чудового співака, який працював на одній сцені з Борковським, Крушельницькою та Левицьким.

Немає коментарів:

Дописати коментар