І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Львівський міжнародний бібліотечний форум «Модерна бібліотек@ в мінливому світі»

14—17 вересня 2016 р. у межах 23-го Форуму видавців у Львові відбувся VІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум «Модерна бібліотек@ в мінливому світі», організований Українською бібліотечною асоціацією за партнерської підтримки ГО «Форум видавців», Міністерства культури України, Посольства США в Україні та Goethe-Institut в Україні, бібліотечних й освітянських інституцій держави У часниками форуму стали близько 200 керівників та провідних фахівців бібліотек майже з усіх регіонів України, науковці, викладачі вищих навчальних закладів, видавці, автори, читачі, інші зацікавлені особи й поціновувачі читання. Від бібліотеки Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського у роботі форуму взяла участь директор бібліотеки Олена Проців.
Форум працював чотири дні на понад десяти майданчиках бібліотек та університетів Львова. Його програма охопила різні аспекти інформаційно-бібліотечної роботи. Розглядалися питання академічної доброчесності, бібліотечної освіти в інформаційному суспільстві, адвокації, сучасних ІТ-систем для бібліотек, наукового супроводу та ефективних професійних комунікацій, тощо, що спонукало учасників до зацікавленого обговорення актуальних питань.
Однією з головних тем, що активно обговорювалася на заходах Бібліотечного форуму, стала академічна доброчесність – моральний кодекс та етичні правила цивілізованого наукового та освітнього співтовариства. Дві сесії студії «Дослідження і комунікації» було присвячено висвітленню перших результатів Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP). Відбулись презентації книг «Академічна доброчесність як основа сталого розвитку університету» (Київ, 2016) та «Посібника з академічної грамотності та етики» (Харків, 2015).
Під час круглого столу «Культура академічної доброчесності і бібліотеки», у роботі якого взяло участь близько 80 представників бібліотек, університетів, видавництв та інформаційних центів, Тарас Тимочко, координатор Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP), представник Американських Рад з міжнародної освіти, представив перші результати Проекту. Відбулось активне обговорення напрацювань наших колег з різних наукових бібліотек вищих навчальних закладів України – учасників проекту.
Дискусія точилася навколо проблем розвитку бібліотечно-інформаційного сервісу на засадах академічної доброчесності; особливостей застосування міжнародних стилів цитування в українських реаліях; використання комп’ютерних програм для перевірки на плагіат; застосування сучасних методів боротьби з плагіатом в академічному середовищі. Особливу увагу було приділено питанню методики навчання студентів академічній доброчесності у бібліотеках ВНЗ. Відзначалося, що лише у тріаді «Викладач – Студент – Бібліотека» можна досягти успіху у популяризації принципів академічної доброчесності. Рекомендовано включати тематику з академічної доброчесності до навчальних курсів «Вступ до спеціальності», «Сучасні стратегії розвитку науки» та ін., спеціальних занять з основ інформаційної культури, що проводяться бібліотеками ВНЗ. Чекаємо найближчим часом від учасників проекту методичних рекомендацій із зазначених питань, які у вигляді електронних видань будуть доступні всій науковій спільноті України.
Під час роботи студії «Модерна бібліотека: межі кордонів» учасники Форуму в інтерактивній формі визначали сучасну бібліотеку та бібліотеку майбутнього. А доктор наук із соціальних комунікацій Олена Воскобойнікова-Гузєва професор Київського університету імені Бориса Грінченка, презентувала проект УБА, розроблений в межах навчання у Києво-Могилянській бізнес-школі «Концепти бібліотеки майбутнього: роль і можливості Української бібліотечної асоціації».
Учасники Бібліотечного форуму також мали можливість взчти участь у майстер-класі «Масові онлайн-курси» та студії «Модерній бібліотеці – модерного фахівця», під час якої розкривались питання бібліотечної освіти в інформаційному суспільстві та сучасний імідж бібліотечної професії.
Серед подій Бібліотечного форуму багатьом запам’ятається й студія «Адвокація: нова хвиля». ЇЇ учасники обговорювали проект «Програми з адвокації УБА на 2017-2021 рр.», мета якої — лобіювати та захищати права користувачів бібліотек і мешканців громад на бібліотечне обслуговування та безперешкодний і рівноправний доступ до інформації, відстоювати їхні права в умовах суспільних перетворень та об’єднання територіальних громад.
Цікаво пройшла панельна дискусія «Модерна бібліотека. Європейський досвід», під час якої польські та українські колеги розглядали бібліотеку як нову установу культури і вплив великих культурних подій на функціонування бібліотек. Польський досвід трансформації бібліотек презентували віце-директор Інституту книжки з питань реалізації програм Ельжбета Каліновська та керівник відділу промоції Міської публічної бібліотеки у Вроцлаві Йоланта Гжельчик. А заступник директора Центру знань та інформації Науково-технічної бібліотеки Вроцлавської політехніки Єнджей Лесневській показав на власному прикладі якою може бути бібліотека без книг та розкрив вплив цифрових інновацій на роботу бібліотекаря.
Не менш цікавою була й інша секція, де учасники бібліотечного форуму обговорювали участь бібліотек у розбудові публікаційної активності науковців університету, брали участь у майстер-класі «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень». Також було презентовано проект «Українські наукові журнали» для науковців і видавців.
Не залишився поза увагою учасників форуму й круглий стіл «Сучасні ІТ-рішення для бібліотек». Усіх присутніх на заході помітно зацікавило комплексне рішення інформатизації для бібліотек від фірми ExLibris. А ще була поставлена конкретна мета — корпоративна каталогізація університетських бібліотек в Україні.
Отже, вже всьоме бібліотечна громадськість України та зарубіжжя у місті Лева активно й творчо обговорює діяльність книгозбірень у новому вимірі, обмінюється досвідом, генерує нові ідеї, налагоджує партнерства, започатковує проекти та отримує задоволення від спілкування з колегами і друзями, від розмаїття нових думок і видань, презентацій, зустрічей з авторами, автограф-сесій,  конкурсів, літературно-мистецьких заходів, захоплюючої та інтелектуально насиченої атмосфери Форуму.


Немає коментарів:

Дописати коментар