І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Всеукраїнська науково-практична конференція Української бібліотечної асоціації



18—19 листопада 2015 року директор бібліотеки ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України» Олена Проців взяла участь у щорічній Конференції Української бібліотечної асоціації «Розбудова громадянського суспільства: місія Української бібліотечної асоціації».
Учасниками  Конференції стали понад 160 фахівців бібліотечно-інформаційної сфери з усієї України.
У перший день конференції перед бібліотечними фахівцями виступили президент УБА, директор інституту післядипломної освіти НАКККіМ Ірина Шевченко, начальник Управління соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко, президент Польської Спілки бібліотек Ян Краєвський, директор видавництва «Самміт-книга» Ігор Степурін, член Ради ініціативи GoGlobal Оксана Нечипоренко та ін.
Особливу увагу присутніх  привернула ключова доповідь президента УБА Ірини Шевченко «Роль Української бібліотечної асоціації у розбудові громадянського суспільства», в якій йшлося про здобутки асоціації. 2015 рік став ювілейним для УБА:  їй виповнилося 20 років. Тому доповідь Ірини Шевченко вразила масштабністю проробленої УБА роботи. Особливу увагу в ній було приділено питанням ролі бібліотек у розбудові громадянського суспільства, партнерській діяльності, участі в розвитку громадянських ініціатив. 
Учасникам Конференції були також представлені доповіді про роль Польської спілки бібліотек у розбудові громадянського суспільства (Я. Краєвський), про партнерську діяльність громадських організацій (І. Степурін), про Національну комунікаційну кампанію «Україна Speaking» (О. Нечипоренко).
У цей же день відбулася урочиста церемонія вручення щорічних нагород і відзнак Української бібліотечної асоціації.
Обговорення актуальних проблем сучасних бібліотек продовжилося на секційних засіданнях, присвячених питанням правового регулювання діяльності бібліотек, бібліотечної освіти, підвищення кваліфікації бібліотечно-інформаційних фахівців, науково-дослідної роботи з бібліотекознавства тощо.
Наступного дня учасники конференції мали змогу відвідати  презентацію безкоштовних інформаційних ресурсів від медіакампанії Deutsche Welle, що відбулася в Національній парламентській бібліотеці України. Цікавими і корисними для бібліотечних спеціалістів стали також круглі столи «Актуальні питання модернізації бібліотечної системи України» та «Бібліотека і музей: взаємодія у спільному культурному просторі», засідання Секції з бібліотечно-інформаційної освіти УБА, інші заходи в межах конференції.
Також цього дня в Національній науковій медичній бібліотеці України відбувся круглий стіл «Розвиток системи корпоративної каталогізації медичних бібліотек» та засідання Секції працівників медичних бібліотек УБА.
Під час круглого столу обговорювалися актуальні питання діяльності  Корпорації медичних бібліотек України та створення Зведеного каталогу медичної періодики. Його учасники поділилися досвідом корпоративної роботи та визначили пріоритетні напрямки діяльності на майбутнє.
Олена Проців, директор бібліотеки ТДМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар