І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

У бібліотеці ТДМУ відбулася зустріч, присвячена життю і діяльності Йосифа Сліпого

17 лютого виповнюється 125-та річниця від дня народження митрополита, предстоятеля Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого – духовного провідника українців. Він підтримував відновлення української державності та піклувався про розвиток нашої культури та духовності. В Україні 2017 рік оголошено роком вшанування пам’яті цього видатного українського діяча.
З метою вшанування пам’яті цієї великої людини в бібліотеці Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася зустріч студентів з вікарієм Тернопільсько-Зборівської архієпархії, доктором церковної історії отцем Віталієм Козаком, який розповів про багатогранну постать патріарха. Захід відбувся в рамках проекту «Духовні зустрічі».
Dukhovni-zustrichi-biblio-17017598
Як відомо, Верховна Рада ухвалила постанову про відзначення 125-річчя Йосифа Сліпого на державному рівні. Якщо митрополит Андрей Шептицький був фундатором Української греко-католицької церкви, то Йосиф Сліпий заявив на цілий світ про її існування. Йому не було вороття на батьківщину, зокрема в радянську Україну. Але й в еміграції, розбудовуючи переслідувану в СРСР церкву, він наближав крах комунізму і час постання вільної та соборної Української держави.
Dukhovni-zustrichi-biblio-17017552
Отець Віталій розповів студентам про життя і діяльність Патріарха. Йосиф Сліпий народився в селі Заздрість Теребовлянського району на Тернопільщині, у 1912 році з відзнакою закінчив Тернопільську гімназію і вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії. Згодом він став ректором семінарії, ректором академії, вихователем багатьох поколінь священиків. У 1939-му, після першого приходу в Західну Україну більшовиків, митрополит Андрей Шептицький таємно висвятив Йосифа Сліпого на єпископа з правом наступництва, тобто законного спадкоємця глави УГКЦ. А у 1945 році його арештуали енкаведисти. Лише у 1963 році під тиском світової спільноти митрополита Йосифа Сліпого звільнили з ув’язнення з вимогою виїхати з СРСР. Він, перебуваючи у вимушеній еміграції і не шкодуючи сил та енергії, продовжував виконувати перервану більшовиками релігійну місію. Він був голосом «мовчазної Церкви» та її духовною опорою. Помер блаженнійший 7 вересня 1984 року в Римі. На світанку української незалежності, у серпні 1992 року, домовину з його тілом було перевезено із Собору Святої Софії у Ватикані і поховано у крипті Собору Святого Юра у Львові. Так нащадки виконали заповіт Патріарха.
Dukhovni-zustrichi-biblio-17017527
Аудиторія уважно слухала, відкриваючи для себе нові важливі аспекти подвижницького життя Йосифа Сліпого, який є прикладом послідовного втілення ідеї і чину для добра людини, для розбудови української держави.
Доцент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Іванна Кернична від імені присутніх подякувала отцю Віталію за цікаву розповідь.
Dukhovni-zustrichi-biblio-17017522
Організував захід Центр виховної роботи та культурного розвитку ТДМУ. Надихнутися подвижницькою діяльністю Йосифа Сліпого прийшли студенти стоматологічного, фармацевтичного і медичного факультетів. Активну участь у заході взяли викладачі кафедри біоетики та деонтології.
Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар