І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права

Книга є альфа і омега усякого знання, початок початків кожної науки
Стефан Цвейг
23 квітня відзначається Всесвітній день книг і авторського права. Резолюція про проголошення Всесвітнього дня книги й авторського права, була затверджена Генеральною конференцією ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року.
Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня у День Святого Георгія традиційно дарують троянду за кожну куплену книжку.
Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.
Це данина поваги до книг та авторів.
Цього дня проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. А деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і роздають його безкоштовно.
Щороку за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Нею вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок. У 2015 році Всесвітньою столицею книги стало південнокорейське місто Інчхон. Вибір книжкових столиць – частина зусиль ЮНЕСКО з популяризації книг і читання.
Книги відкривають нам світ, допомагають зазирнути в майбутнє, спонукають до творчості. Вони дають можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомлять зі звичаями та традиціями різних народів. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, стає на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, рятує наш неповторний світ.
Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!
Бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Нехай придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.

Немає коментарів:

Дописати коментар