І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

У читальный залі бібліотеки ТДМУ презентували навчальний посібник "Філософія"

У бібліотеці Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася презентація посібника до програми курсу «Філософія» для студентів вищих медичних навчальних закладів. Видання було затверджене вченою радою ТДМУ, рекомендоване кафедрою філософії та суспільних наук. Посібник вийшов друком у видавництві нашого університету «Укрмедкнига», а його авторами є доценти кафедри філософії і суспільних наук Леонід Кравчук, Тарас Кадобний, кандидат біологічних наук, старший викладач кафедри загальної хімії Лариса Кравчук та Іван Садовник. Як зазначено в анотації, за формою і змістом посібник є комплексним поєднанням  навчально-методичних та евристичних матеріалів, що сприяє його використанню при виконанні теоретичних, практичних і самостійних завдань у процесі вивчення програмного матеріалу.
На презентацію завітали студенти, викладачі, а також учасники  науково-краєзнавчої студії «Терполяни» з невеличкою концертною програмою. Ведуча свята – студентка першого курсу стоматологічного факультету Олеся Цвігун.
Доцент кафедри філософії і суспільних наук Олег Пилипишин зазначив, потреба в такому посібнику назрівала давно і дуже добре, що він побачив світ. За його словами, книга допоможе студентам у вивченні важливої і цікавої  науки філософії, навчить краще розуміти світ.
Щирі вітання з нагоди виходу навчального посібника висловив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра: «В ієрархії людських душ з погляду мудрості й моральних чеснот перше місце посідає душа філософа. Суспільство шукає духовні цінності, на які можна опиратся, щоб рухатися далі, і філософія до них скеровує».
Присутній на презентації кандидат філософських наук, професор Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя Василь Ніконенко теж високо оцінив видання.
Доцент кафедри медичної фізики та лікувальної діагностики ТДМУ Валерій Дідух, який є також автором низки поетичних збірок і краєзнавчих книг, вихід нового посібника «Філософія» назвав важливою подією.  Валерій Дмитрович нагадав вислів видатного французького філософа і математика Рене Декарта, що «філософія схожа на дерево, коріння якого метафізика, стовбур – фізика, а гілки – всі інші науки, які зводяться до трьох головних: медицини, механіки, етики».
Доцент кафедри медичної біохімії Тетяна Ярошенко вихід книжки у світ  порівняла з народженням дитини.
Доцент кафедри  філософії і суспільних наук ТДМУ й один з авторів Тарас Кадобний звернув увагу на те, що останній навчально-методичний посібник з філософії був виданий ще у 1995 році. Тому народився задум розробити новий. Нині триває підготовка до друку англомовного посібника, який планують видати наступного року. Він розповів, що в планах – видати посібник  з філософії науки для аспірантів, а також підручник з української жестової мови «Медична термінологія і анатомія людини».
Доцент також висловив щиру подяку завідувачу кафедри філософії та суспільних дисциплін Ірині Мельничук, завучу кафедри Олегу Пилипишину, керівництву і вченій раді університету за сприяння у видавництві посібника.
Ліричну нотку в презентацію книжкової новинки внесли учасники концерту. Студентка третього курсу медичного факультету Лілія Іськів, акомпануючи собі на бандурі, виконала пісні «Лелеча доля» та «Я козачка твоя». Студентка першого курсу стоматологічного факультету Яна Владика заспівала попурі з відомих українських пісень, студенти першого курсу стоматологічного факультету Інна Гевал та Максим Каліш полонили серця глядачів прекрасним танцем.
Директор бібліотеки Олена Проців подякувала гостям. Авторам посібника  «Філософія», який поповнив фонди бібліотеки, й всім науковцям університету Олена Ярославівна побажала успіху в підготовці нових підручників та навчальних посібників, а студентам – відмінних знань.
Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

1 коментар:

  1. Вітаю, з днем народження, працівників бібліотеки, люди такої професії знають що таке добре структуровані данні, та зможуть оцінити, те наскільки якісно зроблено цей ресурс, справжня насолода для розуму
    https://rx.ua/
    ДОВІДНИК ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, в якому можно довідатись багато про що цікаве, та почитати про ліки буз реклами.

    ВідповістиВидалити