І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

У ТДМУ студенти відзначили Міжнародний день рідної мови

Щороку світова спільнота 21 лютого святкує Міжнародний день рідної мови або ж його ще називають Міжнародний день материнської мови (International Mother Language Day). Відзначення цього свята започатковано у 2000 році. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня-17 листопада 1999 року в Парижі. Представники цієї світової організації вважають, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
З цієї нагоди з ініціативи викладача кафедри української мови Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Марти Руденко відбувся показ документального фільму «Спадок нації» в бібліотеці ТДМУ.
Як зазначила Марта Ігорівна, людські історії у стрічці тісно переплітаються з її родинною історією. «У нас також є легенда про Боже диво. Якось моя бабуся розповіла, що під час Голодомору багато українців зі східних областей приїжджали сюди. Вони просили їсти, а за їжу давали свої вишиті сорочки та коштовні речі. Бабця нічого не брала навзаєм за допомогу. Як вона розповіла, у сінях був мішок, з якого вона набирала для однієї жінки борошно. Їй здавалося, що той мішок наче зачарований, адже борошно в ньому не завершувалося. Вона ні разу не шкодувала дати сповна. Через певну кількість років до неї приїхала жінка і подарувала вишиту скатертину. Це був її подарунок моїй бабці за те, що завдяки борошну вдалося вижити цій жінці і її дітям. Я пам’ятаю, що з роками від тієї скатертини залишився клаптик, який бабуся постійно дбайливо перекладала у скрині. Коли я запитала, чим він їй так дорогий. Вона розповіла про мішок з борошном», – поділилася родинною легендою Марта Руденко.
Декілька днів раніше цей документальний фільм також переглянули слухачі підготовчого відділення факультету іноземних студентів. Викладачі відділення намагаються не тільки дати необхідні знання, а й допомогти їм більше дізнатися про Україну, українську культуру та звичаї. Це дає їм можливість на час навчання краще інтегруватися в український соціум і знаходити спільну мову з місцевими жителями. За відгуками слухачів підготовчого відділення, фільм дав їм розуміння значення вишиванки в житті українців.
 
Нагадаємо, що «Спадок нації» – перший в історії повнометражний фільм про вишиванку. Автори стрічки – режисер Олександр Ткачук та сценаристка Леся Воронюк. Пані Леся у 2006 році, навчаючись в Чернівецькому національному університеті імені Ю.Федьковича, стала ініціаторкою Дня вишиванки, який відзначають щороку третього четверга травня. Це свято визнано найвідомішим культурним брендом України у світі.
Стрічка «Спадок нації», гаслом якої стали слова «вишити, щоб вижити», має документальний характер і умовно ділиться на дві частини: етнографічну, що оповідає про відмінності у вишиванках в різних місцевостях держави (автори фільму подорожували саме по етнорегіонах України – Полісся, Буковина, Слобожанщина, а не по кожній окремо взятій області) та історичну, побудовану на унікальних розповідях людей про долю вишиванки в їхньому житті. «Спадок нації» знімали по всій Україні, включаючи території ДНР і ЛНР, а також у п’яти іноземних державах, серед яких Канада, Німеччина, Італія, ОАЕ та навіть Росія (Мурманськ, Іркутськ).
Це фільм, який змушує плакати, радіти, сміятися, захоплюватися, пишатися. «Спадок нації» побачили в Чехії, Канаді, США, Франції, Індії, Німеччині та інших країнах.Такі фільми творять історію нашої держави, а той, хто не знає своєї історії, як відомо, – не має й майбутнього.
Показ фільму відбувається у рамках діяльності Українсько-індійського клубу співдружності «Санскріті» у співпраці з ТДМУ.
Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар