І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Письменник Володимир Шовкошитний зустрівся зі студентами ТДМУ

13 лютого 2018 року у читальній залі бібліотеки Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського  відбулася творча зустріч  з Володимиром Шовкошитним – поетом, прозаїком, публіцистом, доктором філософії в галузі політології, народним депутатом України першого скликання, громадським діячем. У творчому доробку письменника – збірки поезій, твори публіцистики, наукові статті, кіносценарії, музичні альбоми, низка прозових творів. Володимир Шовкошитний є лауреатом багатьох міжнародних та всеукраїнських премій, засновником і директором київського видавництва «Український пріоритет».
Лише за минулий рік в «Українському пріоритеті» побачили світ 48 нових книг українських авторів. Під час зустрічі Володимир Шовкошитний представив першу книгу п’ятитомного видання поета рідкісного таланту з Луганська Івана Низового. На жаль, уже шість років його немає серед нас, а поки жив, був центром кристалізації патріотичних сил краю, українським голосом Луганщини.  Інша новинка – науково-популярне дослідження Олександра Фатєєва «Долітописна історія України» про походження, хронологію племен та народів на території України. Одна з найцінніших книжок-спогадів «Прожити і розповісти» патріарха української літератури Анатолія Дімарова. Написана щиро і правдиво про час, в якому випало жити, вона читається, так би мовити, на одному диханні.
У видавничій палітрі «Українського пріоритету» книга «Нескорена Волинь», написана професором Олександром Яблонськимразом з донькою Оксаною, видання «Операція «Burza» або Ми їх спільно винищимо» письменника і історика Йосипа Струцюка, книга «Моя друга світова» Миколи Жулинського. Для їх авторів правда – понад усе.
Видавець зупинився і на своєму романі-трилогії «Кров – свята»,  який охоплює період від Голодомору і майже до наших днів. Як розповів Володимир Шовкошитний, матеріали для книги він збирав 12 років працюючи в українських, польських,  німецьких архівах.
Любов’ю до України дихають і його вірші. Емоційні, образні і до болю правдиві, вони дивують і вражають. «Куля гуляла», «Спокуса», вірш, що став відомою піснею «Боже, дай Україні волю» і вірш, що дав назву однойменній збірці, – «Запали свічу»… Це справжня поезія, яку хотілося слухати ще і ще.
Володимир Шовкошитний поділився також спогадами про пережите під час ліквідації аварії на ЧАЕС, про участь в подіях, які ми сьогодні називаємо «Майданами» – «першим» та «другим», висловив свою думку про важливі події,  що нині відбуваються в країні. Письменник побажав молоді вірити в свої сили і впевнено йти до поставленої мети, бо успіх великою мірою залежить від позитивного налаштування людини.
 
Учасники зустрічі мали можливість вибрати книгу, яка зацікавила найбільше, й отримати автограф гостя. Від імені присутніх директор університетської бібліотеки Олена Проців тепло подякувала Володимиру Шовкошитному за його творчість і цікаве спілкуваня з читачами.
За матеріалами Прес-службаиТДМУ імені І.Горбачевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар