І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Батько українського бестселера

 

Василь Шкляр – один з найвідоміших, найтитулованіших та найулюбленіших письменників країни, «батько українського бестселера». Його біографія сповнена пригод і романтики – їх автор переносить і на сторінки своїх книг…

10 червня «батько українського бестселера» святкує свій 70 річний ювілей.

Його книжки читають. За написаними ним історіями знімають художнє кіно. Про його роман «Залишенець. Чорний Ворон» чули усі, його читають солдати на фронті. За цей роман письменника нагородили Шевченківською премією, але він відмовився від неї. Тоді його шанувальники самі зібрали йому «народну премію».

Василь Шкляр народився 10 червня 1951 року в селі Ганжалівка Лисянського району, що на Черкащині.

Середню школу зі срібною медаллю Шкляр закінчив у Звенигородці.

Вступив на філологічний факультет Київського університету, але через інцидент із вибуховим пристроєм (під час так званого трудового семестру у колгоспі помітили, як «студент Шкляр грався бомбою») перевівся за студентським обміном до Єреванського університету.

Василь Шкляр працював у газеті, займався політичною журналістикою, висвітлював події із «гарячих точок», був прессекретарем Української республіканської партії, балотувався до парламенту.

Перші свої літературні твори Василь Шкляр почав писати у 1970-х роках – «Перший сніг» (1977), «Де твій Остап, Соломіє?». Далі були повісті і романи: «Живиця», «Праліс», «Ностальгія», «Тень совы», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Декамерон», «Репетиція сатани», «Черешні в житі».

У 2000–2004 роках Шкляр був головним редактором видавництва «Дніпро».

У 2009 році виходить найвідоміший роман Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон».

За цей роман у 2011 році Василя Шкляра визнають лауреатом Шевченківської премії.

Шкляр відмовляється від премії, заявивши, що у такий спосіб висловлює свій протест із приводу того, що Міністерство освіти України очолює, за його словами, «українофоб Дмитро Табачник».

Юрій Андрухович запропонував зібрати 280 тисяч гривень для автора історичного роману «Залишенець. Чорний ворон» на знак шани до його творчості.

«Народну Шевченківську премію – «Залізний Мамай» Василеві Шкляру вручили у квітні 2011 року у Холодному Яру – біля пам’ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупаки.

Лауреат подякував і сказав, що зібрані громадянами кошти пішли на створення художнього фільму за романом «Чорний ворон»

У 2011 році Шкляр створив Міжнародну благодійну організацію «Фонд Василя Шкляра. Холодноярська Республіка».

Фільм почали знімати уже після початку агресії Росії. В український прокат стрічка вийшла у грудні 2019 року

Також у цей час Василь Шкляр написав і видав романи «Маруся» (2014), збірку «Чорне сонце» (2015), «Троща» (2017), «Характерник» (2019).

Шкляр – лауреат багатьох літературних премій, зокрема: «Золоте перо», «Золотий Бабай», «Коронація слова», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику», Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського в номінації «Художня література» за роман «Характерник».

За словами Василя Миколайовича найкраща для нього премія – «це прихильність моїх читачів. Те, що мої романи мають найширший попит, вони найкраще продаються, і це для мене найвища винагорода. Я понад усе ставлю інтерес свого читача, якого я люблю, а він мені платить тим же».

У бібліотеці ТНМУ ви можете прочитати такі книги Василя Шкляра:

1.     Шкляр, В.  Ключ [Текст] / В. Шкляр. – 2-ге видання. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. – 256 с. –- (Український бестселер).

2.     Шкляр, В.  Ностальгія [Текст] : роман, новели / В. Шкляр. – Київ : Молодь, 1989. – 256 с.

3.     Шкляр, В.  Праліс (Тінь сови ) [Текст] : роман / В. Шкляр. – Київ : Молодь, 1986. – 216 с. – (Сучасна проза).

4.     Шкляр, В. Троща [Текст] : роман / В. Шкляр. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. –- 417 с.

5.     Шкляр, В.  Чорне Сонце [Текст] : збірка / В. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 304 с.

6.     Шкляр, В.  Елементал [Текст] / В. Шкляр. – 2-ге видання. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 224 с. – (Український бестселер).

7.     Шкляр, В.  Залишенець. Чорний ворон [Текст] / В. Шкляр. – Харків : Клуб семейного досуга, 2011. – 381 с.

Чекаємо на Вас у бібліотеці.

 

У дописі використано інформацію з сайта https://www.radiosvoboda.org/a/yuviley-vasylya-shklyara-tsytaty/31299230.html

Немає коментарів:

Дописати коментар