І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Нові надходження до бібліотеки ТНМУ

 Медицина надзвичайних станів

61:355
Д 70

Досвід організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення військ (сил) під час проведення антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) [Текст] / А М. Сердюк [та ін.] ; ред. В. І. Цимбалюк. – Київ : Софія-А, 2019. – 280 с.

1 прм.

Анотація: У монографії узагальнені та проаналізовані напрацювання фахівців за результатом отриманого досвіду організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення військ (сил) під час проведення Антитерористичної операції (Операції об’єднаних сил). Метою даної роботи була розробка наукових рекомендацій з удосконалення такої важливої складової медичного забезпечення військ (сил), як забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя. Особливу увагу приділено вивченню основних принципів санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення армій країн-членів НАТО. Висвітлені питання епідеміологічних особливостей інфекційної патології військовослужбовців, наведені особливості організації водопостачання, харчування, розміщення, лазне-прального обслуговування військовослужбовців під час проведення АТО (ООС). Окремо розглядалися питання біологічної безпеки та екологічних наслідків гібридної війни на Сході України. Наведені матеріали наукових досліджень, які виконані у тісній співпраці з фахівцями ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва НАМИ України».

Монографія є результатом міжвідомчої науково-дослідної роботи (НДР) під назвою «Простір», яка проведена у відповідності до рішення Президії НАМНУ з метою підвищення ефективності функціонування системи медичного забезпечення Збройних Сил України на особливий період шляхом узагальнення практичного досвіду, набутого військовою ме­дициною під час проведення АТО (ООС) на території Донецької та Луганської областей.

Для лікарів різного профілю, наукових фахівців, слухачів Української військово-медичної академії, студентів вищих медичних навчальних закладів та навчальних закладів післядипломної освіти.

61:355
Р 64

Розвиток системи фізичної та реабілітаційної медицини в умовах ведення збройного конфлікту [Текст] / В. В. Стеблюк [та ін.] ; ред. В. І. Цимбалюк. – Київ : Видавництво Людмила, 2020. – 436 с.

2 прм.

Анотація: Колективна монографія присвячена вирішенню актуальної наукової проблеми – становленню системи медичної реабілітації в Збройних Силах України та спрямована на роз’яснення порядку застосування основних та деяких допоміжних методів відновного лікування та діагностики порушення функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я військовослужбовців на різних рівнях медичного забезпечення в ЗС України. У роботі враховано вимоги національних уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, керівництв та рекомендацій ВООЗ, а також досвід країн МАТО (США та Великобританії) в організації реабілітаційного процесу.

Ця праця буде корисною у практичній роботі лікарів та інших фахівців госпітальної, санаторно-курортної та амбулаторно-поліклінічної ланки медичної служби Збройних Сил України, які задіяні в реабілітаційному процесі.

61:355
А 44

Акушерсько-гінекологічна допомога та збереження репродуктивного здоров’я жінок в умовах збройного конфлікту [Текст] / Ю. Г. Антипкін [та ін.] ; ред. В. І. Цимбалюк. – Львів, 2020. – 160 с.

2 прм.

Анотація: Колективна монографія присвячена вирішенню актуальної наукової проблеми щодо акушерсько-гінекологічної допомоги та збереження репродуктивного здоров’я у жінок в умовах збройного конфлікту. Розвиток цього напряму вимагає цілісного уявлення про здоров’я жінок, що проходять військову службу та з числа внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, висвічуються особливості захворюваності серед жінок-військовослужбовців, надання їм медичної допомоги, тендерні аспекти впливу умов військової служби та перебування у зоні бойових дій на їх психологічний стан. Питання про становлення та інволюцію репродуктивної функції у жінок з огляду на стрес- асоційований характер розладів репродуктивного здоров’я і досі залишається відкритим, а розробка підходів до їх профілактики потребує врахування комплексного впливу факторів воєнного середовища ще на етапі підготовки жінок до військової служби.

Монографія висвітлює ці питання і позначає основні шляхи вирішення наявних проблем. Ця праця буде корисною у практичній роботі лікарів-гінекологів та інших фахівців амбулаторно-поліклінічної, госпітальної та санаторно-курортної ланки.

61:355
М 42

Медичне забезпечення Збройних Сил України під час антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на території Луганської та Донецької областей [Текст] : в 3 ч. Ч. І / І. П. Хоменко, І. А. Лурін [та ін.]. – Київ : Видавництво Людмила, 2021. – 386 с.

2 прм.

61:355
М 42

Медичне забезпечення Збройних Сил України під час антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на території Луганської та Донецької областей [Текст] : в 3 ч. Ч. ІІ / І. П. Хомченко [та ін.]. – Київ : Видавництво Людмила, 2020. – 437 с.

2 прм.

61:355
М 42

Медичне забезпечення Збройних Сил України під час антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на території Луганської та Донецької областей [Текст] : в 3 ч. Ч. ІІІ / І. П. Хоменко [та ін.]. – Київ : Видавництво Людмила, 2020. – 487 с.

2 прм.

Анотація: У монографії висвітлюються стан і проблеми медичного забезпечення ЗС України на початку та в різні періоди АТО/ООС (2014-2019 рр.), аналізуються причини та пропонуються шляхи їх вирішення. Детально проаналізовано величину і структуру санітарних втрат, порядок організації та надання медичної допомоги пораненим, проведення медичної евакуації починаючи від поля бою та на всіх рівнях медичного забезпечення, висвітлено комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, організацію медичного постачання, а також роль і вклад військово-медичної освіти та науки в удосконалення системи медичного забезпечення ЗС України.

Монографія розрахована на керівників військових і цивільних органів управління охороною здоров’я та закладів охорони здоров’я, а також може бути використана в навчально-виховному процесі під час післядипломної підготовки військових і цивільних лікарів.

617:355
В 61

Вогнепальні непроникаючі черепно-мозкові поранення [Текст] / С. І. Бібіченко [та ін.] ; ред. В. Цимбалюк. – Київ : Вид-во УжНУ “Говерла”, 2020. – 120 с. : іл.

2 прм.

Анотація: Навчальний посібник складено відповідно до навчальної програми з нейрохірургії освітньої програми «Хірургія». Розглядаються питання організації надання медичної допомоги, класифікації, діагностики, клініки та лікування військовослужбовців з вогнепальними непроникаючими черепно-мозковими пораненнями. Видання містить аналіз результатів власних досліджень, а також ілюстрації, які відображають принципи сучасної діагностики та методи хірургічного лікування вогнепальних непроникаючих черепно-мозкових поранень, включаючи первинну хірургічну обробку вогнепальних непроникаючих черепно-мозкових поранень, що супроводжуються і не супроводжуються стисненням мозку внутрішньо-черепними об’ємними утвореннями, дотичних осколкових та кульових черепно-мозкових пораненнях.

Навчальний посібник призначений для слухачів Української військово-медичної академії, студентів медичних закладів вищої освіти (післядипломної освіти), лікарів-інтернів, військових нейрохірургів, хірургів- травматологів, військових та цивільних лікарів хірургічного профілю, а також для військово-медичних керівників догоспітальної і госпітальної ланки з метою загального розуміння сучасних технологій надання оптимальної нейрохірургічної допомоги при вогнепальних непроникаючих черепно-мозкових пораненнях.

61(084)
А 92

Атлас бойової хірургічної травми (досвід антитерористичної операції/операції об’єднаних сил) [Текст] / ред. В. І. Цимбалюк ; упоряд. І. А. Лурін [та ін.]. – Харків : Колегіум, 2021. – 358 с. : іл.

2 прм.

Анотація: «Атлас бойової хірургічної травми (досвід АТО/ООС)» (далі Атлас) є десятим виданням серії науково-практичних робіт з узагальнення бойового досвіду медичного забезпечення АТО/ ООС. Власний досвід лікування важкопоранених захисників України, викладений авторським колективом в Атласі, ставить його в ряд унікальних видань. Якісні фото бойової хірургічної травми різної локалізації та короткий опис її лікування, наочно підтверджують це. Клінічні випадки продемонстровані у динаміці: від отримання поранення, зміни рани під впливом сучасних методів лікування, до одужання пацієнта.

Атлас рекомендований для широкого професійного кола читачів, особливо для фахівців хірургічних спеціальностей та студентів ВНЗ і післядипломної освіти.

617:355
В 61

Вогнепальні поранення м’яких тканин (досвід антитерористичної операції / операції об’єднаних сил) [Текст] / І. П. Хоменко [та ін.] ; ред. В. І. Цимбалюк. – Харків : Колегіум, 2020. – 400 с. : іл.

2 прм.

Анотація: Монографія присвячена актуальній проблемі клінічної медицини, а саме хірургії ушкоджень – вогнепальним пораненням м’яких тканин, яка основана на власному досвіді надання хірургічної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, які отримали поранення під час АТО/ООС. Ілюстрації відображають загоєння вогнепальних ран в динаміці під впливом сучасних методів лікування. Поглиблено висвітлені аспекти видалення сторонніх тіл та пластичного закриття ран.

Монографія рекомендована для лікарів-фахівців: хірургів, травматологів, патологоанатомів, судово-медичних експертів, лікарів-інтернів, студентів медичних вузів.

61:355
Б 77

Бойова травма серця, грудної аорти та магістральних судин кінцівок [Текст] : посібник / В. В. Лазоришинець [та ін.]. ; ред. В. І. Цимбалюк ; Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТДМУ “Укрмедкнига”, 2019. – 428 с.

4 прм.

Анотація: У посібнику детально висвітлено особливості вогнепальних поранень, епідеміологію, патофізіологію, діагностику та лікування закритої й відкритої травм серця, специфічні ускладнення, які виникають при пораненнях грудної клітки з ураженням судин. Особлива увага приділена хірургічному лікуванню травми серця, в тому числі на високоспеціалізованому рівні надання медичної допомоги, особливостям анестезіологічної та післяопераційної підтримки і психологічній реабілітації перших годин. Значна увага приділена висвітленню патофізіології й балістики бойових травм магістральних судин кінцівок, діагностиці й веденню пацієнтів з таким пораненням. Описані операційні доступи до магістральних артерій і вен кінцівок, хірургічні та фармакологічні методи лікування, можливі ускладнення, а також супровід після виписки зі стаціонару.

Видання призначене для лікарів-хірургів, інтернів, широкого кола спеціалістів охорони здоров’я.

 

1

Ф 54

Філософський словник для студентів медичних закладів [Текст] / Тернопільський державний медичний Університет ім. І. Я. Горбачевського ; укл. Л. В. Кравчук [та ін.] . – Тернопіль : ТНМУ “Укрмедкнига”, 2022. – 120 с.

10 прм.

Анотація. Запропонований словник увібрав найбільш вживані слова, що найчастіше зустрічаються під час вивчення історії світової та вітчизняної філософської думки, природничих та гуманітарних дисциплін студентами-медиками. Словник побудовано відповідно до програми курсу «Філософія для студентів вищих медичних навчальних закладів». Запропонований словник розрахований на студентів, магістрів, аспірантів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

57

П 32

Півень, О. О.

Сучасні інструменти редагування геному з основами молекулярної генетики [Текст] : навчальний посібник / О. О. Півень, З. М. Скоробогатова. – Київ : Біокомпозит, 2021. – 178 с. : іл.

10 прм.

Анотація. У навчальному посібнику викладено основи молекулярної генетики: структура генії про- і евкаріот, пошкоджень геному (мутації) на молекулярному рівні, механізмів репарації, генетичної рекомбінації, етапів реалізації генетичної інформації (транскрипції та трансляції). Викладено актуальну інформацію про сучасні методи: редагування геному: будова та функціонування керованих нуклеаз (ZNFз, ТАLЕNs, СRISPR). Розглянуто проблеми та перспективи застосування (ZNFз, ТАLЕNs, СRISPR для терапевтичного редагування геному питання цільової доставки систем редагування у клітини. Посібник може бути корисним для студентів біологічних, біотехнологічних і медичних факультетів закладів вищої освіти, аспірантів зазначених напрямків у якості доповнення оо основних підручників з молекулярної генетики та біології.

611

К 47

Клінічна анатомія та оперативна хірургія [Текст] : у 2-х т. : базовий підручник для студентів медичних факультетів вишів України IV рівня акредитації / В. І Півторак [та ін.] ; ред.: В. І. Півторак, О. В. Кобзар. – Вінниця : ПП “Нова книга”.

Т. 1. – 2021. – 568 с. : іл.

150 прм.

Анотація. Підручник створено у відповідності з новою навчальною програмою для медичних факультетів з урахуванням рекомендацій МОН та МОЗ України. Над створенням підручника працював авторський колектив, у якому об’єднали свої зусилля фахівці, що представляють більшість медичних закладів вищої освіти України. Мета підручника – надання конкретних знань з будови тіла людини, які становлять основу для обґрунтування постановки діагнозу, вибору оптимальних оперативних доступів та оперативних прийомів, засвоєння техніки хірургічних втручань. Усі назви анатомічних елементів відповідають Міжнародній анатомічній номенклатурі, прийнятій у м. Сан-Паулу (Бразилія). Українські еквіваленти назв наведено за виданням “Міжнародна анатомічна термінологія (латинські, українські, російські та англійські еквіваленти)” за ред. В.Г.Черкасова (2010). Підручник містить велику кількість оригінальних малюнків та ілюстрацій, спільно створених авторським колективом і художниками видавництва. Для студентів вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації, інтернів і молодих спеціалістів, що приступають до самостійної роботи та підвищують кваліфікацію.

611

К 47

Клінічна анатомія нижньої кінцівки [Текст] : навчальний посібник / В. І Півторак [та ін.]. – Вінниця : Нова Книга, 2019. – 152 с. : іл.

1 прм.

Анотація. Посібник створено у відповідності з новою навчальною програмою для медичних факультетів з урахуванням рекомендацій МОН та МОЗ України. Особливу увагу звернуто на топографоанатомічне обґрунтування клінічних симптомів і синдромів при захворюваннях і травмах нижньої кінцівки. Усі назви анатомічних елементів відповідають Міжнародній анатомічній номенклатурі, прийнятій у м. Сан-Паулу (Бразилія). Українські еквіваленти назв наведено за виданням “Міжнародна анатомічна термінологія (латинські, українські, російські та англійські еквіваленти)” за ред. В. Г. Черкасова (2010). Для студентів вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації, інтернів-травматологів і молодих спеціалістів, що приступають до самостійної роботи та підвищують кваліфікацію.

611.018

H69

Histology, cytology, embryology: question and ansvers [Text] : training manual / O. P. Andriyshin [et al.]. ; I. Horbachevsky Ternopil National Medical University ofMinistry of Health of Ukraine. – Ternopil : TNMU “Ukrmedknyha”, 2021. – 144 р.

350 прм.

Summary. The textbook provides a summary of theoretical material on Cytology, Embryology, General and Special Histology in the form of questions and answers. This manual can be useful for the independent work of foreign students during the preparation for practical classes and exams. Recommended for the students of higher medical institutions of the IV level of accreditation for the branch of knowledge 22 “Health care” specialty 222 “Medicine” and 221 “Dentistry” Second level of higher education (master level) with qualification “Doctor” and “Dentist”.

612.015

К 47

Клінічна біохімія [Текст] : у 3-х т : національний підручник / Г. Г. Луньова [та ін.] ; ред. Г. Г. Луньова. – Львів : Магнолія.

Т. 1. – 2021. – 316 с.

10 прм.

Анотація. В підручнику буде викладена систематизована сучасна теоретична та практична інформація щодо основних розділів клінічної біохімії. В розділі «Менеджмент медичних лабораторій та система гарантії якості лабораторних досліджень» вперше буде представлена інформація про особливості менеджменту в медичних лабораторіях і створення системи гарантії якості біохімічних досліджень з урахуванням міжнародних вимог. В розділі «Аналітичні принципи та технології» проведена оцінка сучасних аналітичних методів через їх аналітичну чутливість, специфічність, визначення референтних методів, внутрішньолабораторний контроль і зовнішню оцінку якості досліджень, а також визначення інтерферуючих чинників. У підручнику особливу увагу приділено сучасним вимогам до преаналітичного етапу досліджень. В розділах підручника надано сучасну теоретичну інформацію по основним розділам клінічної біохімії: обміну білків, вуглеводів, ліпідів, гормонів, мінералів та води, кислотно-лужному стану в нормі та при патологічних станах та захворюваннях. Практичне застосування біохімічних досліджень оцінено через можливість раннього виявлення певного захворювання, діагностику захворювання, діагностику ураження певного органу, моніторинг життєво важливих функцій організму хворого, моніторинг реакції на лікувальні заходи.

Підручник рекомендовано для студентів старших курсів, інтернів, курсантів академій та факультетів післядипломної освіти, лікарів-лаборантів та біологів, які працюють в медичних лабораторіях та лікарів різних спеціальностей.

612.015

Л 84

Клінічна біохімія [Текст] : у 3-х т : національний підручник / Г. Г. Луньова [та ін.] ; ред. Г. Г. Луньова. – Львів : Магнолія 2006.

Т. 2. – 2021. – 372 с.

10 прм.

612.015

К 47

Клінічна біохімія [Текст] : у 3-х т : національний підручник / Г. Г. Луньова [та ін.] ; ред. Г. Г. Луньова. – Львів : Магнолія.

Т. 3. – 2021. – 296 с.

10 прм.

615

Ф 24

Фармакологія за Рангом і Дейлом [Текст] : у 2-х т.; переклад з 9-го англ. вид. / Д. М. Ріттер [та ін.] ; наук. ред. пер. укр. Г. Зайченко, М. Хайтович. – Київ : ВСВ “Медицина”, 2021 – .

Т. 1. – 2021. – 588 с. : іл.

10 прм.

Анотація. У книзі наведено всесвітньо відомий огляд сучасної фармакології. Комплексна, але проста у використанні, книга «Фармакологія за Рангом і Дейлом» уже понад 25 років надає студентам та медичним працівникам у всьому світі найголовнішу фундаментальну і клінічну інформацію. У повністю переробленому дев’ятому виданні враховано найактуальніші здобутки в цій галузі, включно з новими і перспективними ліками та останніми дослідженнями. Від самого початку до останньої сторінки ви поступово розширюватимете ваші знання про всі відповідні аспекти фармакології, від розуміння молекулярної структури рецепторів і дії препаратів до клінічного використання найважливіших груп лікарських засобів.

Найновіша інформація у цій швидкозмінній галузі, зокрема значно доопрацьований огляд лікарських засобів для центральної нервової системи, препаратів, які поліпшують когнітивні функції, протиінфекційних засобів, біологічних/біофармацевтичних препаратів, засобів для поліпшення якості життя та багатьох інших.

Кольорове позначення частин книги для швидшого орієнтування і перехресні посилання.

Роз’яснення складних понять з допомогою блоків «Ключові моменти», «Клінічне використання» і повнокольорових ілюстрацій в усій книзі.

Книга призначена для студентів фармацевтичних і медичних факультетів закладів вищої освіти, лікарів, інтернів, викладачів, науковців, фахівців-практиків у галузі фармакології.

615.03
К 47

Клінічна фармакологія [Текст] : підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації / О. М. Білвол [та ін.] ; ред. О. М. Біловол. – Вінниця : ПП “Нова книга”, 2021. – 554 с.

150 прм.

Анотація. Підручник складено відповідно до навчальної програми з клінічної фармакології для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних навчальних закладів ІІІ–ІV рівнів акредитації. У книзі доступно та наочно подана інформація з дисципліни клінічна фармакологія. Викладений матеріал базується на принципах доказовості та науковості. В тексті книг подана актуальна інформація про всі аспекти клінічної фармакології. Підручник детально та доступно описує всі механізми взаємодії лікарських засобів із мікро та макроорганізмами. У підручнику описані групи лікарських засобів, які використовуються у клінічній практиці лікаря та доповнені прикладами препаратів актуальними на сьогодні в Україні. Висвітлені особливості певних груп лікарських засобів та їх взаємодія. Для зручності читачу окремо винесено таблиці з торговими назвами препаратів та їх аналогами. Книга стане в нагоді студентам вищих медичних навчальних закладів освіти, лікарям-інтернам та практикуючим лікарям.

616-091
П 20

Патоморфологія (спеціальна патоморфологія) [Текст] : навчальний посібник / Я. Я. Боднар [та ін.] ; ред. Я. Я. Боднар [та ін.]. – Вінниця : ПП “Нова книга”, 2021. – 528 с. : іл.

300 прм.

Анотація. У посібнику коротко подано характеристику морфологічних проявів окремих патологічних процесів на тканинному, органному і системному рівнях. Структура і характер викладу навчального матеріалу в посібнику відповідають сучасним вимогам до освітнього процесу, орієнтованого на європейські стандарти якості підготовки у медичних закладах вищої освіти та розвиток в студентів практичних вмінь та навичок самостійної роботи. Стисла подача матеріалу, його унаочнення рисунками, що ілюструють розвиток патологічного процесу на макро- та мікроскопічному рівнях, використання таблиць сприятимуть ефективнішому сприйняттю і засвоєнню матеріалу з патоморфології та формуванню в майбутніх лікарів комплексу відповідних професійних компетентностей. Книга містить перероблений, доповнений інформацією та ілюстраціями матеріал, що викладений у посібнику “Боднар Я.Я., Романюк А.М. Патоморфологія. Посібник. – Тернопіль : Укрмедкнига. 2009. – 495 с.; Атласі “Патоморфологія та гістологія: фундаментальний атлас” /за ред. Д. Д. Зербіно, М. М. Багрія, Я. Я. Боднара, В. А. Діброви. – Вінниця : Нова Книга, 2014. 800 с.

616.2

Б 12

Бабінець, Л. С. Захворювання органів дихання в сімейній медицині [Текст] : навчальний посібник для студентів старших курсів, лікарів-інтернів, а також лікарів загальної практики – сімейної медицини, дільничих терапевтів і педіатрів / Л. С. Бабінець, І. О. Боровик, Л. В. Андріюк. – Київ : ВСВ “Медицина”, 2019. – 312 с. : іл.

1 прм.

Анотація. У навчальному посібнику матеріал подано системно, наведено короткі відомості щодо основ пропедевтики захворювань органів дихання, описано синдроми і найпоширеніші захворювання дихальної системи, міжнародні алгоритми ведення таких пацієнтів, а також рекомендації щодо медикаментозної та немедикаментозної їх реабілітації. Особливістю видання є включення до його контенту рекомендацій фінського медично-наукового товариства Duodecim Medical Publications Ltd, яке спеціалізується на комплексних рішеннях у сфері доказової медицини.

Для широкого кола фахівців первинної медичної допомоги (лікарів загальної практики — сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів), а також лікарів інших медичних спеціальностей — терапевтів, пульмонологів, які практикують у галузі амбулаторної терапії та пульмонології, студентів-медиків старших курсів, лікарів-інтернів, а також усіх, хто потребує підвищення кваліфікації у сфері ведення пацієнтів із захворюваннями дихальної системи на основі як класичних, так і останніх сучасних вітчизняних і міжнародних рекомендацій.

616.31

Г 27

Гевкалюк, Н. О. Теоретичні основи та сучасні тенденції превентивної стоматології [Текст] / навчальний посібник для студентів стоматологічного факультету та лікарів-інтернів ; Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТНМУ “Укрмедкнига”, 2021. – 240 с.

100 прм.

Анотація. Особливістю навчального посібника є інтеграція морфологічного матеріалу, що становить теоретичну основу превентивно! стоматологи, та питання сучасних тенденцій у вивченні основних факторів ризику, наявність яких підвищує ймовірність захворювань органів порожнини рота. Викладено питання раціонального планування та проведення превентивних заходів серед різного контингенту населення для підтримки зубів, тканин пародонта, слизової оболонки ротової порожнини.

Навчальний посібник призначений для студентів стоматологічного факультету, лікарів-інтернів, лікарів-стоматологів.

616.31

С 77

Старченко, І. І. Патоморфологія основних захворювань щелепно-лицевої ділянки [Текст] : навчальний посібник / І. І. Старченко, Б. М. Филенко, В. В. Черняк. – Вінниця : Нова Книга, 2019. – 128 с. : іл.

1прм.

Анотація. У навчальному посібнику представлено питання етіології, епідеміології, патогенезу, патоморфологічної діагностики та наслідків основних захворювань щелепно-лицевої ділянки. Матеріал посібника викладений відповідно до програми з патоморфології для студентів стоматологічних факультетів закладів вищої освіти України і включає теми для аудиторної та позааудиторної підготовки. Структура викладення матеріалу допоможе студенту в опануванні знань з патоморфології захворювань щелепно-лицевої ділянки, а також при підготовці до складання ліцензійного іспиту “Крок-1. Стоматологія”. Для полегшення засвоєння матеріалу перший розділ посібника присвячено анатомії органів порожнини рота й основним етапам розвитку зубів. Текст посібника містить значний ілюстративний матеріал макро- та мікропрепаратів. Навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів також буде корисний для лікарів-інтернів.

616.8
Т 58

Топічна діагностика патології нервової системи. Алгоритми діагностичного пошуку [Текст] : навчальний посібник / С. І. Шкробот [та ін.]. ; ред. С. І. Шкробот ; Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТНМУ “Укрмедкнига”, 2021. – 156 с.

80 прм.

Анотація. У посібнику викладено матеріал с фундаментального розділу неврології – топічної діагностики захворювань нервової системи. Коротко подано інформацію про будову та функції окремих відділів нервової системи, детально висвітлено симптоми ураження на різних рівнях. Ґрунтовно описано і покроково ілюстровано методику дослідження хворого та основні етапи встановлення топічного діагнозу. Текстовий матеріал чітко структурований та доповнений схемами алгоритмів діагностичного пошуку і тестовими завданнями.

618.1

Л 65

Ліхачов, В. К. Гінекологія [Текст] : підручник для студентів вищих навчальних закладів / В. К. Ліхачов. – 2-е вид., оновлене. – Вінниця : Нова Книга, 2021. – 680 с.

300 прм.

Анотація. Підручник підготовлений з урахуванням останніх досягнень (у тому числі доказової медицини) в області діагностики, тактики ведення та лікування хворих з основною гінекологічною патологією. Використовувались клінічні протоколи, консенсуси, гайдлайни провідних держав світу (США, Канади, Великої Британії, Австралії та ін.). Детально викладено питання запальних захворювань жіночих статевих органів з характеристикою інфекцій, що передаються статевим шляхом; проблеми неплідності і застосування сучасних репродуктивних технологій; невиношування вагітності; всі аспекти порушень менструального циклу; перебігу клімактерію і постменопаузи; проблеми гіперандрогенії та гіперпролактинемії в гінекології; передракових захворювань і пухлин жіночої статевої сфери; проблеми ендометріозу і трофобластичної хвороби; методи планування сім’ї; клінічна картина, діагностика і тактика лікування у випадках “гострого живота” у гінекології; медичної допомоги при небажаній вагітності. У додатках наведено відомості про сучасні фармакологічні препарати та критерії прийнятності засобів контрацепції. Для студентів старших курсів закладів вищої медичної освіти, лікарів-інтернів та практикуючих лікарів-акушерів-гінекологів, сімейних лікарів, лікарів-курсантів закладів післядипломної освіти.

618.2

Л 65

Ліхачов В. К. Акушерство [Текст] : підручник / В. К. Ліхачов. – Вінниця : ПП “Нова книга”, 2021 – .

Т. 1 : Базовий курс. – 2021. – 392 с. : іл.

5 прм.

Анотація. У підручнику наведено сучасні відомості для опанування базових знань з акушерства, засновані на принципах доказової медицини. Використані численні, оприлюднені в останні роки, клінічні настанови, протоколи, практичні рекомендації, розроблені у Великій Британії, США, ЄС, Австралії, Новій Зеландії та інших розвинених країнах. Підручник сформований на сучасній програмній базі, написаний на високому теоретичному і практичному рівні. В першому томі наведено дані щодо фізіологічного перебігу вагітності, пологів і післяпологового періоду, акушерські підходи до анатомічних особливостей жіночого таза і плода, акушерської термінології, діагностики стану вагітної та внутрішньоутробного плода. Детально описано етапи розвитку пологової діяльності, ведення фізіологічних пологів. Представлено інформацію щодо перинатальної охорони плода, фізіології і патології періоду новонародженості. Значний обсяг першого тому підручника присвячений веденню пологів при головних та сідничних передлежаннях, вузьких та звужених тазах, неправильних положеннях плода. Ретельно описано акушерський травматизм. У додатках досконало описана техніка основних акушерських операцій і маніпуляцій. Підручник буде корисним для здобувачів вищої медичної освіти, лікарів-інтернів, практикуючих лікарів акушерів-гінекологів, лікарів-курсантів факультетів післядипломної освіти.

618.2

Л 65

Ліхачов В. К. Акушерство [Текст] : у 2-х т. : підручник для здобувачів вищої освіти, лікарів-інтернів / В. К. Ліхачов. – Вінниця : ПП “Нова книга”.

Т. 2. – 2022. – 512 с. : іл.

5 прм.

Анотація. У підручнику наведено сучасні відомості з акушерства, засновані на принципах доказової медицини. Використані численні, оприлюднені в останні роки, гайдлайни, клінічні настанови, протоколи, практичні рекомендації, розроблені у Великій Британії, США, ЄС, Австралії, Новій Зеландії та інших розвинених країнах. Підручник сформований на сучасній програмній базі, написаний на високому теоретичному і практичному рівні, відображає сучасні підходи до етіології, патогенезу, діагностики та лікування актуальної акушерської патології. У другому томі наведено дані щодо аномалії пологової діяльності, перебігу вагітності й пологів при багатоплідді, невиношування й переношування вагітності, акушерських кровотеч, прееклампсії, плацентарної недостатності, ізоімунних взаємовідносин матері й плода, інфекцій у вагітних, внутрішньоутробного інфікування плода, післяпологових інфекційних захворювань, невідкладних станів в акушерстві. Великий розділ присвячено екстрагенітальній патології у вагітних. Підручник буде корисним для здобувачів вищої медичної освіти, лікарів-інтернів, практикуючих лікарів акушерів-гінекологів, лікарів-курсантів факультетів післядипломної освіти.

811.161.2

П 84

Професійна медична комунікація українською мовою лікаря з пацієнтом [Текст] : посібник для іноземних студентів / А. В. Вихрущ [та ін.] ; ред.: А. В. Вихрущ, І. Я. Заліпська ; Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТНМУ “Укрмедкнига”, 2021. – 204 с.

100 прм.

Анотація. У посібнику схарактеризовано засадничі положення дидактики вищої школи. Репрезентовано лексичний та граматичний матеріал професійного спілкування медика у відділеннях кардіології, гастроентерології, акушерстві і гінекології, пульмонології, оториноларингології, дерматології, офтальмології, травматології, хірургії, педіатрії, у відділенні інфекційних хвороб, а також професійного спілкування парамедика під час надання екстреної допомоги.

Для викладачів, іноземних студентів, лікарів-інтернів, слухачів післядипломної освіти медичних закладів вищої освіти Міністерства охорони здоров’я України.

616-091

S55

Short course of pathomorphology [Text] = Короткий курс з патоморфології : textbook for students in higher medical institutions of IV level accreditation / Ya. Bodnar [et al.] ; I. Horbachevsky Ternopil National Medical Universit. – Ternopil : TNMU “Ukrmedknyha”, 2021. – 526 р.

250 прм.

Summary. This textbook was written in conformance with new training program in pathological morphology for higher educational establishments of Ukraine IV level Accreditation on the specialty 7.110101″Medical business” and 7.110106 “Stomatology” Direction of preparation 1101 “MEDICINE”, as well as educational-qualification characteristics and educational-professional programs training of specialists, approved by Order of MPH of Ukraine at 31/05/2011.

The material of the book was worked out based on European credit-transfer system principles.

Textbook is structured by modules. Its first part covers one module- general pathologic processes and tumors growth. Notional modules include theoretical knowledge base, self-control system and artwork of pathologic processes macroscopic and microscopic manifestations, guiding student to reach specific objects in creative way.

The aim of the book is clearly and easily assist student to acquire habits of synthetic generalization of pathologic processes demonstration and their interpretation in cause-effect correlations.

The book is intended for English medium medical Students.

811.111

K89
Kuchma, M.
Test practice book Step 1. Dentistry [Текст] : manual = Підготовка до тесту “Крок 1. Стоматологія” : посібник / M. Kuchma, O. Kolodnytska. – Ternopil : TNMU “Ukrmedknyha”, 2021.

60 прм.

Summary. The manual includes thematic practical tasks and tests from “Krok 1. Dentistry It aims at improvement of habits and kills in written English.

The manual is composed in accordance with syllabus of Elective course English medical terminology” and is suggested for the students and English teachers of medical educational institutions.

Немає коментарів:

Дописати коментар