І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

24 травня - День слов’янської писемності й культури

 

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства

П. Куліш

 

24 травня - Україна відзначає День слов'янської писемності і культури.  Це свято приурочене до дня вшанування пам’яті  святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – слов’янських просвітителів та провідників християнства. Кирило (мирське ім'я Костянтин) і його найстарший брат Мефодій народились у ІХ столітті в місті Солунь (нині Салоніки, Греція) . Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, яку, щоб передати фонетичні особливості слов'янської звукової системи, суттєво змінив, Цей алфавіт  поширився у східних і південних слов’ян, отримавши в честь засновника  назву «кирилиця».

 Одночасно зі створенням абетки брати працювали над перекладом зі старогрецької мови на старослов'янську Євангелія та Псалтиря. Загалом Кирило й Мефодій переклали значну кількість книг, що стало передумовою започаткування слов'янських літературних мов і книжкової справи. 

Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє (1057). 

На основі кирилиці створені абетки багатьох слов’янських мов. Сьогодні нею як національним алфавітом користуються понад 250 млн людейі, вона є третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.

Використання кирилиці стало важливим практичним культурним досягненням. Цей крок зумовив розвиток національних мов і літератур та загалом культури. У слов'янській культурі розцвіла, набувши авторитету і визнання, милозвучна українська мова, багата і різноманітна українська література.

Сьогодні писемна та усна українська мова – наш скарб, який ми наповнюємо і трансформуємо, зберігаючи її самобутність та унікальність. Вона є основою нашою культурного надбання, важливою частиною ідентичності українців, ознакою нашого народу. Вона жива й розвивається протягом тисячоліть, вбираючи в себе слова та фразеологізми всіх етносів, що проживають в Україні. 

Важливо берегти свою мову та культуру, аби вона не зникла та не розчинилась серед інших. Мова – це ще одна наша зброя у протистоянні ворогу.

Тож закликаємо всіх українціи плекати наш неоціненний скарб – рідну мову!

Щиро вітаємо всіх з Днем слов’янської писемності й культури!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар