І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Олег Ольжич — поет національного героїзму

 

8 липня 2022 року виповнюється 115 років від дня народження Олега Ольжича — непересічної особистості в історії української літератури та культури.
Поезія Олега Ольжича стала провідною зіркою для багатьох справжніх патріотів української землі. Вона закликала й вела до відродження України, саме в ній ми знаходимо пояснення, чому в розквіті сил поет віддав своє молоде життя. Він жив для України, він творив заради України.
Олег Ольжич був відважним борцем за незалежність України. У травні 1944 року молодий поет загинув у фашистському концтаборі, закатований гестапо, залишивши нам пломеніючі рядки поезій як моральний заповіт. І часом важко збагнути: поезія жила в ньому чи він весь у поезії? Актуальними й донині є рядки з поеми «Незнаному Воякові»: «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині. Це люди, на сталь перекуті в огні, Це люди, як брили камінні».
Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки підготував рекомендаційний список літератури «Олег Ольжич — поет національного героїзму, провідник ОУН».

Немає коментарів:

Дописати коментар