І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

«Українська вишивка – генетичний код нації»

 

Бібліотека ТНМУ запрошує відвідати виставку-інсталяцію
вишивки і вишиванок

Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції.

Уже багато століть вишивка має особливе значення для нашого народу. Це символ, який зберігає наше коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Із давніх-давен вишиванки були приданим дівчат, одягом для немовлят, оберегом для кожної людини.

З кожним роком Незалежності традиції української вишивки відроджуються, стають невід’ємною частиною нашого життя. Вишиті речі — рушники, серветки, скатертини — створюють особливий затишок у наших оселях. Вишивка прикрашає наш одяг, надаючи йому своєрідності і неповторності. Зберігаючи традиційні народні мотиви, сучасні вишиванки мають модний та стильний вигляд, а їх різноманітність по-справжньому вражає. Українські вишиванки та вишиті речі стають популярнішими за будь-який модний бренд. Ця тенденція охоплює вже не тільки нашу країну, а й сягає далеко за її межі.

У рамках Декади відкритих дверей у читальній залі бібліотеки Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського розгорнуто виставку-інсталяцію «Українська вишивка – генетичний код нації».

Сучасні і традиційні вишиванки, вишиті картини, рушники, серветки і навіть ялинкові прикраси…Вдивляючись у цю рукотворну красу, створену руками працівниць бібліотеки ТНМУ, дивуєшся, де береться стільки енергії та терпіння, адже ця робота потребує багато часу, копіткої праці й неабиякого терпіння.

Виставка діятиме до 31 жовтня. Запрошуємо усіх шанувальників української вишивки відвідати експозицію.





















Немає коментарів:

Дописати коментар