І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Директор бібліотеки ТНМУ взяла участь у науково-краєзнавчій конференції з міжнародною участю «Наукове товариство імені Шевченка і Тернопільщина: історія та сучасність»

 

Олена Проців, директор бібліотеки ТНМУ, взяла участь у науково-краєзнавчій конференції з міжнародною участю «Наукове товариство імені Шевченка і Тернопільщина: історія та сучасність»,яка відбулася22 листопада 2023 року на базі Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського. Науковий форум, що був присвячений 150-річчю від часу заснування НТШ, об’єднав науковців, громадських діячів, фахівців у галузі культури, викладачів і студентів тернопільських вишів та всіх зацікавлених осіб.

Широкому загалу учасників конференції О. Проців запропонувала до уваги доповідь «Громадська та наукова діяльність Івана Горбачевського, дійсного члена НТШ», у якій окреслила життєвий і творчий шлях відомого вченого, чиє ім’я носить наш університет, детально зупинилася та тих сторінках його біографії, що безпосередньо пов’язані з НТШ.

Іван Горбачевський (1854 – 1942) належить до когорти наших земляків, які, досягнувши вершин світової слави у різних галузях науки, літератури, музики, візуального мистецтва, завжди пам’ятали про своє національне коріння, формуючи та утверджуючи українську ідею, невтомно працюючи задля прийдешніх поколінь.

Уродженець Тернопільської землі, син провінційного галицького греко-католицького священика, Іван Горбачевський став доктором медичних наук, професором, обирався деканом медичного факультету і ректором Карлового університету в Празі, був членом Санітарної Ради Чеського Королівства, Найвищої Ради здоров’я Австро-Угорщини у Відні, першим міністром народного здоров’я Австро-Угорщини, ректором Українського вільного університету, дійсним членом Наукового Товариства імені Тараса Шевченка, дійсним членом Академії наук Української РСР,  номінантом на Нобелівську премію… Перелік його титулів, посад і нагород можна продовжувати… І всі вони здобуті невтомною багаторічною працею – вченого, громадського та суспільного діяча. При цьому Іван Якович ніколи не забував про своє українське походження і до останнього подиху залишався щирим патріотом України.

З ім’ям Горбачевського тісно та нерозривно пов’язане становлення і розбудова першої української наукової інституції — НТШ, яке згодом М. Грушевський назвав «першою українською Академією наук». Він працював у математично-природописно-лікарської секції НТШ, метою якої було сприяння  розвитку природничих наук – від математики до медицини. Був одним із засновників Лікарської комісії, що стала першою українською медичною організацією. Брав активну участь у підготовці видань «Лікарського збірника» та був одним із найбільш активних його авторів. Працював над створенням української наукової термінології в галузях медицини та хімії.

Як дійсний член НТШ І. Горбачевський брав активну участь у боротьбу  галицької інтелігенції за відкриття українського університету у Львові, був одним із засновників та багатолітнім ректором Українського вільного університету в Празі, багато років очолював Український академічний комітет, обстоюючи потребу консолідації українських наукових сил.

Видатним теоретичним і практичним здобутком української науки стали написані Іваном Горбачевським підручники «Неорганічна хімія» і «Органічна хімія»

Вагомі наукові здобутки І. Я. Горбачевського, його громадсько-суспільна діяльність була достойно оцінена сучасниками ще за життя вченого: він був членом Вільнюського медичного товариства, Краківського лікарського товариства, Товариства «Січ» у Відні, Товариства хімічного промислу в Чехії, Королівського чеського наукового товариства, надзвичайним членом Українського наукового інституту в Берліні, дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка у Львові, академіком Української академії наук у Києві, номінувався на Нобелівську премію (1911 р.).

За словами професора Дмитра Антоновича, Іван Горбачевський «завів українську наукову працю до світового ореолу… вивів українську науку із провінціальності на широкий світ вселюдської науки».

Інформацію надав Ігор Гаврищак. Світлини Миколи Василечка.

Джерело: https://www.tdmu.edu.ua/blog/2023/11/30/dyrektor-biblioteky-tnmu-vzyala-uchast-u-naukovo-krayeznavchij-konferentsiyi-z-mizhnarodnoyu-uchastyu-naukove-tovarystvo-imeni-shevchenka-i-ternopilshhyna-istoriya-ta-suchasnist/?fbclid=IwAR2H9kEDhY7bFjpccRLTRM_cagkAebH0FXiQQ-mGGD3jLlQyi0CZSeDtBZA



Немає коментарів:

Дописати коментар