І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Європейський вибір України

16 травня  в Україні відзначається День Європи.
День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Відправною точкою до встановлення цього свята стала  Декларація Шумана.
57 років тому, 9 травня 1950 року, міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті. Він закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
Три з половиною десятиліття потому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи.
З 2003 року, відповідно до Указу Президента, цей день відзначається і в Україні. Метою його відзначення є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями; популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді; залучення українців до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.


Немає коментарів:

Дописати коментар