І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Міжнародна науково-практична конференція в Чернівцях

Для працівників медичних бібліотек України травневі дні 2015 року були сповнені не лише радістю давно очікуваного тепла і позитиву буяння природи, але й перспективою фахового форуму, що став традиційним  завдяки Національній науковій медичній бібліотеці України, якій уже 85 років.
14-15 травня 2015 року в м. Чернівцях відбулася міжнародна науково-практична конференція «Бібліотечні цінності в епоху сучасних інформаційних технологій». Цьогоріч естафету прийняла бібліотека Буковинського державного медичного університету, яка святкує 70-ту річницю від дня заснування. Ці дві дати зібрали на гостинній буковинській землі гостей – керівників і співробітників вузівських та обласних наукових бібліотек майже з усіх областей України.Пленарне засідання відбувалося в Палаці «Академічний» БДМУ. 

Позитивний настрій та ділова атмосфера відчувалися вже під час реєстрації у фойє. Підходили знайомі (здебільшого – з телефонних розмов), щоб привітатися, незнайомі – щоб привітатися і познайомитися. Приємно було відчути повагу до нашого вузу взагалі й до бібліотеки – зокрема, до рідного Тернополя, в якому хтось уже бував, а дехто лише мріяв відвідати.
З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор БДМУ Тарас Михайлович Бойчук. Він наголосив, що впровадження новітніх інформаційно-технічних систем, створення електронних ресурсів та баз даних, управління ними, доступ до світових інформаційних ресурсів, нові послуги та сервіси, нові підходи є надзвичайно важливими і актуальними питаннями в контексту розвитку медичних бібліотек.
Пленарне засідання відкрила генеральний директор Національної наукової медичної бібліотеки України, заслужений працівник культури Раїса Іванівна Павленко доповіддю «Сучасна бібліотека – виклики часу». Наголосивши на важливості стратегічної галузі охорони здоров’я, вона визначила завдання медичних бібліотек на нинішньому етапі розвитку Української держави: забезпечення високого рівня фахової компетентності та надання сучасних знань фахівцям медичної галузі.
Сьогодні бібліотека як соціальний інститут отримала серйозний виклик, підкреслила Раїса Іванівна, лише адекватна відповідь на який зможе гарантувати їй майбутнє. Зараз «вже недостатньо тільки розташовуватись в гарній за архітектурою будівлі чи забезпечувати звичну нам тишу в читальних залах.
Сучасна бібліотека повинна бути такою собі бібліотечною фірмою, комфортним, технічно обладнаним інформаційним центром з комплексом сучасних послуг та певною комфортністю для читачів, місцем для навчання, отримання нових знань, ділових та громадських зустрічей». Має змінитися і сам бібліотечний працівник, щоби стати інтелектуальним менеджером, навігатором у безмежному інформаційному просторі.
Наголосивши на важливості та необхідності в сучасних умовах корпоративній роботі, створення єдиного інформаційного простору, Р.І.Павленко вказала і на проблеми в бібліотечній діяльності: в умовах оптимізації бюджетної сфери відомо чимало випадків намагання  місцевих органів влади реорганізації бібліотек та навіть їх закриття. Внаслідок цього мережа медичних бібліотек зменшилася з 900 в 2010  році до 700 одиниць в 2014 році.
Тому важливими є питання стратегії та перспектив розвитку бібліотек на даному етапі.
Викликала зацікавлення доповіді в. о. завідувача відділу організаційної та науково-методичної роботи Національної наукової медичної бібліотеки України Світлани Михайлівни Науменко «Діяльність медичних бібліотек України в сучасних умовах. Аналітичний огляд проблем і перспектив» та провідного наукового співробітника Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського Галини Іванівни Солоіденко «Взаємодія бібліотек як важливий чинник розвитку бібліотечної галузі». Остання наголосила на потребі координації дій бібліотек різних систем і відомств з метою вдосконалення бібліотечної справи та формування цілісного національного бібліотечно-інформаційного простору. Значна роль в організації взаємодії належить національним та державним бібліотекам України. Відомі приклади такої корпоративної діяльності – це онлайновий Центрально-український кооперативний каталог (ЦУКК), який адмініструє Кіровоградська обласна універсальна бібліотека ім. Д.І. Чижевського; Придніпровський корпоративний каталог (ПКК) – проект Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки; консорціум «Історична Волинь», в який увійшли Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Житомирська та Волинська ОУНБ, а також обласні музеї та архіви цих регіонів.
Досвідом роботи поділилися в. о. директора Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Неліна Миколаївна Кравчук («Інформаційне середовище бібліотеки в контексті сучасних потреб освіти і науки»), директор бібліотеки Буковинського державного медичного університету Валентина Іванівна Цимбал, директор Чернігівської обласної наукової медичної бібліотеки Надія Дмитрівна Яременко та інші.
Доповідь завідувача відділу Національної бібліотеки України ім. В.І Вернадського, доктора історичних наук Надії Володимирівни Стрішенець «Національна медична бібліотека США: традиції та сучасність» мала яскраво виражений практичний аспект і була цікавою з точки зору можливості використання американського досвіду бібліотечної роботи в Україні.
У рамках науково-практичної конференції проводився науково-практичний семінар «Інституційні репозиторії як засіб інтеграції української науки в глобальний інформаційний простір». Із доповіддю «Інституційні репозиторії в Україні та світі» виступила заступник Генерального директора ННМБ України з питань інформаційних технологій Оксана Миколаївна Бруй.
 Завідувач відділом бібліотеки Аліна Ширєнкова-Білійчук розповіла про формування, розвиток та підтримку цифрового репозиторію  «Інтелектуальні фонди БДМУ».
Цікавим був виступ заступника директора наукової бібліотеки Харківського національного медичного університету Тетяни Борисівни Павленко «Інституційний депозитарій ХНМУ: від проекту до реалізації».
Конференція проходила в теплій і дружній атмосфері, навіть дощова погода не змогла зіпсувати настрій. Дискусії та обмін досвідом продовжувалися і за межами залів, народжувалися ідеї, обговорювалися цікаві проекти, налагоджувалися нові стосунки.
Учасники конференції побували на цікавих екскурсіях та виставках. Для гостей виступали Народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Трембіта», студенти-учасники мистецьких студій Палацу «Академічний», ансамбль «Букмед».

Немає коментарів:

Дописати коментар