І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

У ТНМУ відбувся тренінг з медійної грамотності


У бібліотеці Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 18 лютого 2021 року для студентів-медиків відбувся тренінг«Основи медійності». З базовими засадами роботи журналіста молодих людей ознайомлювали керівниця радійних проєктів UA: Українське радіо Тернопіль і засновниця громадської організації «Люди і місто» Наталка Колтун і прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська. Отримати нові знання і навички захотіли тринадцятеро студентів, серед них команду Студентського влогу ТНМУ «Outlook» представляли Юлія Правак (ММ-520), Юлія Бандрівська (ММ-630), Богдана Бондарук (ММ-405), Дарина Шандрук (ММ-413), Дмитро Каменський (ММ-403), Денис Коростіль (ММ- 314), Іван Вакуленко (ММ-315), Владислав Титов (ММ-305). Від Студентського парламенту ТНМУ були присутні Аліна Голенко (ФФ-305), Наталія Ціздин (СС-305), Олександра Божук (ММ-216), Діана-Крістіна Муц-Хомич (ММ-221), Тетяна Бенедюк (ММ-221).

 

Наталка Колтун у доступній формі пояснила головні стандарти журналістики, проілюструвала кожен з них на прикладах з власного професійного досвіду, показала, що майстерність полягає у вмінні поєднувати усі стандарти в кожній публікації, сюжеті чи новині у різних засобах масової інформації. Яніна Чайківська проаналізувала переваги медійності. В ієрархії потреб Маслоу медійність перебуває на двох верхніх щаблях: поваги та самовираження. Тобто це є одна з важливих складових досягнення успіху, завоювання довіри і т.д. Проте медійність – це ще відповідальність, обов’язковість, вчасність.

На завершення тренінгу студент отримали практичні завдання, результат виконання яких уже невдовзі можна буде побачити в новинах на сайті ТНМУ.

  

У Тернопільському національному медичному університеті є чимало інформаційних платформ, де молоді люди можуть реалізувати свої творчі здібності, спробувати себе в ролі журналіста, блогера. Наприклад, упродовж кількох років діє унікальний проєкт Студентський Влог ТНМУ «Outlook», який сформував своє обличчя в соцмережах і продовжує вдосконалюватися. Також Студентський парламент має інформаційний відділ і офіційні сторінки в соціальних медіа. Є багато волонтерів і активістів, які організовують заходи, а потім про ці події подають інформацію на сайт.

Результатом тренінгу стало:

✔розуміння стандартів журналістики підвищило рівень медіаграмотності студентів ТНМУ і вони ретельно фільтруватимуть отриману інформацію, перевірятимуть фактаж, вироблять здоровий скептицизм до будь-якої інформації і сформують аналітичне мислення;

✔зможуть значно якісніше писати новини і пости, наповнювати свої інформаційні платформи цікавою і ексклюзивною інформацією;

✔зрозуміли переваги медійності і відповідальність, яку вона передбачає. З часом хтось з учасників зможе стати лідером думок чи експертом. У цьому випадку медійність є необхідною складовою.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Джерело:  https://www.tdmu.edu.ua/2021/02/20/u-tnmu-vidbuvsya-trening-z-medijnoyi-gramotnosti/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар