І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Українська повстанська армія — армія нескореного народу (рекомендаційний список літератури до з дня створення 80-річчя створення УПА).

Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності.

Заснована під час Другої світової війни, вона діяла до вересня 1949-го, після чого реорганізована в збройне підпілля. Вважають, що воно тривало до середини 1960-х. Однак нововиявлені документи із архіву СБУ свідчать, що в 60-х роках збройний спротив продовжувався, а окремі підпільники-одинаки діяли аж до проголошення незалежності України. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.
Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів (ОУН) 1920–1930-х років. Боротьбу УПА у формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років і національно-демократичне відродження кінця 1980-х початку 1990-х.
Вважається, що 14 жовтня 1942 року в місті Сарни (Рівненської області) було сформовано перший підрозділ (сотня) УПА на чолі з польовим командиром Сергієм Качинським («Остапом»). Качинський був військовим референтом Організації українських націоналістів (крила на чолі зі  Степаном Бандерою) в Рівненській області.
Отож, 14 жовтня стало символічною датою створення УПА. Із 2014 року відповідно до Указу Президента України № 806 14 жовтня є також Днем захисника України на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в країні.
Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки підготував рекомендаційний список літератури до 80-річчя з дня створення УПА «УПА — армія нескореного народу».

Немає коментарів:

Дописати коментар