І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

Одна Єдина Соборна Україна

 

День Незалежності України – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна.
До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією. У XVII ст. на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося.
24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України. Але свою незалежність Україна змушена і сьогодні виборювати зі зброєю у руках. 
Для України нинішня війна – це війна за незалежність, за збереження української державності та виживання українського народу. Але Україна переможе і відновить суверенітет та територіальну цілісність у міжнародно-визнаних кордонах, включно з окупованими в 2014 році частинами Донецької та Луганської областей, Автономною Республікою Крим та містом Севастополь.
Із нагоди 31-ї річниці  Незалежності України у  бібліотеці ТНМУ розгорнуто тематичну виставку: «Одна Єдина Соборна Україна», на якій  представлено книжкові видання, що містять інформацію про минуле і сучасне України, висвітлюють історію становлення та сучасність Незалежної України.

Запрошуємо до перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар