І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

2015 рік - Рік Якова Гніздовського

2015 рік на Тернопільщині оголошено Роком Якова Гніздовського — українського митця, який працював у різних жанрах живопису й графіки: портреті, пейзажі, натюрморті, іконописі, екслібрисі, книжковій ілюстрації, прикладній графіці. Його дереворити на грушевому та вишневому дереві стали справжньою окрасою світового мистецтва ХХ століття.
Роботи українського художника прикрашають Національний музей американського мистецтва у Вашингтоні, Музей образотворчих мистецтв у Бостоні, Віргінський музей образотворчих мистецтв у Річмонді, Музей мистецтв Філадельфії, Едісонівську галерею американського мистецтва в Андовері. Бібліотеку Конгресу США, приватні колекції Рокфеллера й Вудворта… Облаштовуючи робочий кабінет, Президент США Джон Кеннеді прикрасив його картинами Гніздовського «Зимовий пейзаж» і «Соняшник». Твори митця є навіть у музеях Японії.
З нагоди ювілею митця бібліотека Тернопільського державного медичного університету започатковує на своєму блозі нову рубрику - "Рік Якова Гніздовського", у якій публікуватимуться матеріали, присвячені життю й творчості українського генія.
Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар