І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

21 березня - Всесвітній день поезії



Сьогодні, 21 березня, відзначається щорічний Всесвітній день поезії.
Він був встановлений ухвалою 30-й сесії генеральної асамблеї ЮНЕСКО, яка відбулася у Парижі в 1999 році. Згідно з рішенням ЮНЕСКО, основною метою святкування є заохочення мовного розмаїття та підтримка мов, які зникають, за допомогою поезії.
21 березня – день весняного рівнодення у північній півкулі – був обраний як символ оновлення природи і творчого характеру людського духу.
Цей День покликаний сприяти розвитку поезії, поверненню дотрадиції поетичних читань, відновленню діалогу між поезією та іншими видами мистецтва, такими як театр, танці, музика, живопис, а також заохоченню видавничої справи та створенню у засобах масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.
«Поезія, - йдеться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і глибокі духовні питання сучасної людини - але для цього необхідно залучити до неї як можна більш широку громадську увагу. Крім того, Всесвітній День поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, якi відроджують одвічну традицію живого звучного поетичного слова».
Уперше Всесвітній день поезії відзначено ув 2000 році в Парижі, де розташована штаб-квартира ЮНЕСКО. Зараз цей день в різних країнах світу влаштовуються фестивалі, вікторини та конкурси відомих і поетів-початківців.
В Україні Всесвітній день поезії відзначається з 2004 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар