І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

П’ятиріччя науково-краєзнавчого гуртка «Терполяни» відсвяткували у бібліотеці


11 квітня 2016 року в бібліотеці Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського урочисто відсвяткував п’ятиріччя своєї діяльності науково-краєзнавчий гурток «Терполяни». У святкуванні  взяли участь декани факультетів ТДМУ, викладачі, представники міської влади та обласної організації Національної спілки письменників України, а також народний депутат Михайло Головко і депутат обласної ради Богдан Бутковський.
Присутніх привітав керівник гуртка, доцент кафедри філософії та суспільних наук Леонід Кравчук. Він розповів про творчий доробок «Терполян». Упродовж цього часу опубліковано п’ять книг, написаних студентами. Видання «Історія роду – історія краю» Ігоря Оренчука стало першою ластівкою у діяльності гуртка. Далі були збірки віршів «Жасмин», «Калина», до яких увійшли поетичні напрацювання талановитих студентів нашого університету. Цього року «Терполяни» зреалізували новий проект –збірку «Явір».
Леонід Васильович  подякував усім, хто зробив внесок до скарбнички культури нашого краю.
Студентів і викладачів, які сприяли створенню науково-краєзнавчого гуртка, привітав депутат Верховної Ради України Михайло Головко. Він наголосив на важливості знання рідної історії та культури, популяризації духовних цінностей нашого народу, його звичаїв і традицій. Михайло Головко привіз в подарунок чимало нових видань, які гуртківці вирішили передати бібліотеці ТДМУ. Її директор Олена Проців подякувала за подарунок.
Згадуючи історію створення гуртка «Терполяни», завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін, професор Ірина Мельничук зазначила, що спершу до нього входило приблизно 15 студентів, а сьогодні – це вже чималий колектив обдарованої молоді. Сюди приходять за покликом душі, щоб долучитися до творчості, поділитися своїм натхненням, любов’ю до української мови, культури.
«Символічно, що святкове зібрання з нагоди  5- річчя заснування  гуртка відбувається в бібліотеці, – зазначив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Бібліотека завжди була і залишається центром просвітництва, осередком поширення знань, цікавої інформації. Мені приємно бути тут разом з вами.  Студенти ТДМУ –  майбутні лікарі, які належать до нового покоління інтелігенції і, за словами патріарха Йосифа Сліпого, є мозком нації. В минулі часи товариства «Поділля», «Січ», інші сприяли розвитку освіти і патріотизму молоді. А нині, я впевнений, ви відчуваєте свою приналежність до великого українського суспільного руху, продовжуючи славні традиції. Тож успіху вам в усіх починаннях».
Натхнення в навчанні і творчості побажали «Терполянам» заступник декана факультету іноземних студентів, доцент Олена Покришко, директор навчально-наукового інституту моделювання та аналізу патологіних процесів, поет і краєзнвець Валерій Дідух, голова Тернопільської організації Національної спілки письменників України Олександр Смик, відомий поет і публіцист Володимир Барна.
Протягом дійства звучали і музичні вітання та вірші.
На завершення керівник гуртка подякував усім, хто підтримав творчі починання «Терполян» і, насамперед, ректору ТДМУ, професору Михайлу Корді за сприяння в розвитку  творчих здібностей студентів.

За матеріалами прес-служби Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського

Немає коментарів:

Дописати коментар