І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

19 травня - День української вишиванки



Сьогодні, 19 травня, Україна святкує День вишиванки — свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. В цей день кожен українець одягає вишиванку і виходить в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.
Ідея акції «День української вишиванки» належить студентці факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. У 2007 році вона запропонувала однокурсникам якогось дня разом одягати вишиті сорочки. У перший рік свята у році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. У 2016 році Україна святкує День вишиванки десятий рік поспіль.
Українська вишиванка — самовираження українського народу, відображення його цінностей, традицій, культури та історії. Віддавна з нею пов'язані різноманітні легенди та вірування. Існує понад сто технік її виконання, а вишивальниці мовою символів намагались здобути прихильність долі.
Вишиванка – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь зв’язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.
Вона – символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому – кожному вручалась вишита сорочка з візерунком відповідної символіки. Cимволіка новітніх українських вишиванок у своїх образах збігається з орнаментами давніх трипільських часів. В цьому – спадкоємність наших культурних виявів.
Вишиванка – це й оберіг людини від лихого ока та злих духів.
Національне вбрання, національний костюм – це щось більше, ніж одяг.Науковці вважають, що у національному вбранні народ кодує свої «щастя і долю, життя і волю», як про те ідеться в обрядових (традиційних) піснях.
Вишиванка – чи то вишита сорочка, що в її орнаменті зазвичай відображено місцеві особливості та символіка – це для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється українець у багатомірному, багато-вбраному глобалізованому світі.
Тож носімо на долю і щастя вишиванку наш український космос і наш національний оберіг…

Немає коментарів:

Дописати коментар