І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

«Намалюй писанку до Великодня»

Писанкарство — стародавнє мистецтво українців. Писанка — яйце, розфарбоване мініатюрним орнаментом — одна зі стародавніх форм українського народного розпису, в якому наші предки втілювали свої прагнення та віру. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове і магічне значення. Писанка — символ сонця, відродження, краси й любові. Вона є джерелом зародження життя, початком Всесвіту. А ще писанка —  незмінний атрибут Великодня.  Напевно, кожна людина хоч раз у своєму житті намагалася зробити писанку власноруч. Хтось просто опускав яйця у фарбу, а комусь вистачало наснаги та терпіння виготовити справжній шедевр – розмалювати писачком.

Напередодні Великодня в бібліотеці ТНМУ відбувся майстер-клас із писанкарства «Намалюй писанку до Великодня». Заняття провела майстер-писанкар Ірина Абрам’юк.
Разом з майстринею учасники майстер-класу поринули в царину розпису писанок. Пані Ірина роз’яснила чим відрізняються писанки і крашанки, розповіла про історію прадавнього мистецтва створення писанок, народні традиції у писанкарстві, види орнаментів, сакральне значення кольорів та деталей узорів. Потім учасники заходу вчилися самостійно виводити воском і символи-візерунки.
Майстер-клас пройшов у захоплюючій атмосфері творчості, сімейного затишку, радості та взаємної підтримки.







 
Діти та дорослі власноруч зробили писанки, які стануть  оберегом, окрасою великоднього кошичка і святкового столу.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар