І зараз, і завжди залишиться книга

Умберто Еко

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права

                                Книга - це джерело освіти, знання 
                                і якщо збагачення, то збагачення 
                                культурного і душевного.
                                                                    М. Рильський

23 квітня – знакова дата для світової літератури. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Григорій Тютюнник... Також 23 квітня святкують День книги у Каталонії, де за традицією у цей день дарують троянду за кожну куплену книжку. 
Беручи до уваги ці факти,  Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році,  заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року.  
Це свято - данина поваги до книг та авторів. Його головна мета свята – привернути увагу до книги як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.
Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу. Цього дня купують, дарують, читають книжки. У бібліотеках та книгарнях  проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин. А у деяких країнах з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і роздають його безкоштовно.
Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Порт-Харкорт та Інчхон. У Всесвітньою столицею книги ЮНЕСКО став польський Вроцлав «у зв’язку з високою якістю і великою різноманітністю, якими відрізняється його програма», а також «на знак особливої уваги, яка приділяється участі широких мас, а також сприянню видавничим, книготорговельним галузям
В Україні вже п’ятий рік поспіль літератори відзначають цей день, проїжджаючи в екіпажах автомобілів із прапорами вулицями столиці.
Цього року до автопробігу долучаються такі письменники та поети: Брати Капранови, Максим Кідрук, Сергій Пантюк, Ксенія Ковальська, Антон Кушнір, Анатолій Дністровий, Олег Коцарев, Світлана Поваляєва, Артем Полежака та інші.
Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.
Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!

Немає коментарів:

Дописати коментар